ביטוח נסיעות לחו"ל

X רכישת ביטוח מהירה



    לקוח חדשלקוח קיים

    אחריות של קוסמטיקאית

    אחריות מקצועית לקוסמטיקאית טיפולים פולשניים והכיסוי הביטוחי

    בשנים האחרונות עבר תחום הקוסמטיקה תהפוכות רבות. לא עוד טיפולים רק בעזרת שעווה או חוט. כיום קוסמטיקאיות רבות, מעניקות טיפולים פולשניים באמצעות חומרים כימיים להצערה וחידוש העור, טיפול בקמטים ובעיות פיגמנטציה וכמובן הסרת השיער באופן קבוע באמצעות מכשור חשמלי בשיטות שונות כגון IPL, SHR, מחט חשמלית, אינפרא אדום, קרן לייזר ועוד.

    ברם, חלק גדול מאוד מהפעילויות האלה אסורות לקוסמטיקאיות ובעצם הטיפול מבצעת הקוסמטיקאית עבירה פלילית.

    במאמר זה אתמקד בנושא הטיפולים הפולשניים, ארחיב בנושא הכיסוי הביטוחי הקיים- מה מכוסה בביטוח אחריות מקצועית לקוסמטיקאית ומה לא, אתייחס לדין הקיים בישראל ואתן המלצות לקוסמטיקאיות העוסקות בתחומים השונים.

    הטיפולים הפולשניים, המבוצעים על ידי קוסמטיקאיות, נחלקים לשלושה סוגים: הראשון הוא הטיפול בפילינג, השני – הסרת שיער באמצעות מכשיר חשמלי בטכנולוגיות השונות והשלישי – איפור קבוע. אלה הם הטיפולים המסוכנים ביותר ולא במקרה בגינם מוגשות מרבית התביעות בביטוחי אחריות מקצועית. אציין כי בשנים האחרונות אני נתקל בכל שנה בעשרות תביעות כנגד קוסמטיקאיות במסגרת פוליסות הביטוח.

    מהו טיפול פולשני? לא מצאתי בספרות הגדרה אחת ספציפית לנושא. ניתן לומר כי טיפול פולשני במקרה של קוסמטיקאית מתייחס לטיפול על שכבת הדרמיס שהינה שכבת העור העליונה. אדגיש כי טיפול פולשני, המתייחס לשכבות העור העמוקות, ניתן לעשות אך ורק אצל רופא. כמובן שביטוח אחריות מקצועית לקוסמטיקאית לא מכסה טיפול מסוג זה. חשוב להדגיש כי גם בטיפול על שכבת הדרמיס מוגבלת  קוסמטיקאית לחומרים וריכוזי חומצות על פי הנחיות משרד הבריאות.

    ראשית אדון בטיפול מסוג פילינג. אציין כי לא נמצאת הגדרה כוללת וברורה במשרד הבריאות לגבי אחוז החומר הפעיל המותר לשימוש בטיפול זה על ידי קוסמטיקאיות. המשרד מסר בפרסומים כי "כל חומר המוגדר כתמרוק, אשר מותר לאדם למרוח על עצמו ללא מרשם רופא, מותר לשימוש". עם זאת, ישנה הגדרה ברורה מהם תמרוקים קוסמטיים ומה הם תמרוקים רפואיים. תמרוקים רפואיים אסורים לשימוש קוסמטיקאית ואינם מכוסים בביטוח אחריות מקצועית לקוסמטיקאית.

    ישנן חברות רבות המפרסמות כי התכשיר שהן מוכרות מכיל חומצות אלפא הידרוקסיות בריכוז של 16% שהוא הגבוה ביותר המותר לשימוש. כמו כן ישנן חברות המפרסמות כי חומרי קילוף שמכילים למעלה 8% של חומצה גליקולית נחשבים רפואיים, לא קוסמטיים. עם זאת לא די בהגבלה הטכנית של משרד הבריאות על ריכוזי החומרים שכן לא רק ריכוז החומרים לבדו הוא מה שמשפיע במוצר, אלא השילוב שלו עם חומרים אחרים.

    אני ממליץ בטרם תחילת עבודה עם תכשיר מסוים, לוודא עם משרד הבריאות לגבי התכשיר כי הוא אכן מאושר לשימוש עבור קוסמטיקאית או לקבל מסמך רשמי של החברה המשווקת כי המוצר אכן מאושר לשימוש קוסמטיקאית.

    לצערי אני נתקל גם במקרים בהם קוסמטיקאיות טיפלו באמצעות חומרים והשתמשו בריכוזים אשר אינם בסמכותן. חשוב לציין כי טיפול פולשני תוך שימוש בחומרים כימיים שנעשה על ידי אדם, שאינו רופא, הוא עבירה פלילית. נזק, שייגרם כתוצאה משימוש שלא על פי הנחיות משרד הבריאות, לא יכוסה על ידי חברת הביטוח בביטוח אחריות מקצועית והקוסמטיקאית תאלץ לשאת בו בעצמה.

    להמחשת הנזק היכול להיגרם כתוצאה מטיפול בפילינג בריכוזים גבוהים של חומצה אביא מדבריה של מטופלת אשר נפגעה. הדברים, שפורסמו בעבר, מדברים בעד עצמם:

    "כבר מהמשיחה הראשונה של החומצות ההידרוקסיות והרטינול חשתי שאני בוערת, איבדתי את הנשימה והרגשתי שאני עומדת להתעלף. הנזק היה ניכר והפנים שלי נראו כמו עיסה. חצי שנה נאלצתי לכסות אותן בכאפייה, וכבר שאלו אותי אם התאסלמתי. הפנים שלי נראו כאילו עברתי פיגוע. צצו עליהן מורסות רבות".

    הרופא שטיפל בנפגעת ציין כי:

    "מצבה השתפר מעט אחרי שטופלה במשך כשבעה חודשים במשחות ובתרופות".

    למרות המקרים החריגים, אציין כי רוב הקוסמטיקאיות אכן עוסקות בקילוף שטחי שמטרתו הסרת השכבה הקרנית שהצטברו בה תאי עור מתים ואינן מבצעות פילינג רפואי אשר מגיע לשכבת העור הדרמלית והוא כפי שכבר ציינתי אסור על קוסמטיקאיות.

    הטיפול הפולשני השני בו נדון במאמר זה הוא הנפוץ ביותר כיום, זהו כמובן הטיפול באמצעות מכשיר חשמלי להסרת שיער ולעיכוב תהליך ההזדקנות. על טיפולים אלה נכתב בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2004 כי הם:

    "כרוכים, לעיתים בפעולות פולשניות ובשימוש במכשור ובחומרים העלולים לגרום נזק, לעיתים בלתי הפיך, כמו שיתוק ונכות, וכן עלולות להתפתח בעיות נפשיות בעקבות טיפול לקוי."

    מכשירי הסרת השיער למיניהם, בטכנולוגיות השונות, חייבים באישור משרד הבריאות בעת הייבוא ארצה, טרם השימוש בהם. טיפול במכשיר ללא אישור משרד הבריאות וללא אישור מכון התקנים לא יזכה להגנה וכיסוי ביטוחי. הטיפול באמצעות מכשירי הלייזר זכה להתייחסות ספציפית וכיום הפרשנות היא שהוא אסור לשימוש על ידי קוסמטיקאית.

    לדברי פרופ' אורנשטיין ראש הוועדה הבין-משרדית לבחינת העיסוק בקוסמטיקה:

    "קוסמטיקאיות כיום עושות שימוש במכשיר הלייזר, שהוא טיפול רפואי, כאשר אינן רשאיות למעשה לעסוק בטיפול רפואי".

    הפעלתם של מכשירי לייזר ואפילציה מהסוגים השונים כרוכה בכמה סכנות – פגיעה בעיניים עד כדי גרימת נזק בלתי הפיך לראייה, אם העיניים אינן מוגנות; פגיעה בעור, המתבטאת באדמומיות ובנפיחות, בכוויות, בצלקות, בשינוי פיגמנטציה, בהרס נימי דם וורידי דם, ברגישות ייתר לאור; התפרצות מחלות דוגמת אפילפסיה; החמרה במצבם של חולי לב, חולים במחלות כלי דם ובעלי ליקויים עצביים, פגיעה כימית או תרמית וזיהום חיידקי. מעבר לאלה יש סכנה שאינה קשורה בקרן האור עצמה כגון שרפה, התחשמלות, פגיעות כימיות ועוד.

    לדברי עורכת דין נילי דיקמן מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות:

    "בפקודת הרופאים נקבע שפעולה רפואית תיעשה על ידי רופא בלבד, שכל העובר על כך מבצע עבירה פלילית ושטיפול באמצעות מכשיר לייזר הוא טיפול רפואי שחובה שייעשה על רופא בלבד".

    כיום אנו מציעים לקוסמטיקאיות חברות הארגון פוליסת ביטוח אחריות מקצועית אשר נותנת כיסוי ביטוחי להסרת שיער באמצעות מכשיר חשמלי, אולם פוליסה זו אינה מכסה טיפולים שנעשו באמצאות מכשיר לייזר ללא קשר לעוצמת הקרן במהלך הטיפול.

    הנושא השלישי הוא הטיפול באיפור קבוע. אציין כי רק קוסמטיקאית שהוסמכה לכך ונושאת תעודה לטיפול באיפור קבוע יכולה לרכוש פוליסה שתכסה טיפול מסוג זה.

    נושא נוסף הראוי להתייחסות הוא הטיפולים שמבצעת הקוסמטיקאית באמצעות הזרקה של חומרים לגוף. בד"כ מדובר בטיפולי הזרקה לקמטים. טיפולים אלה אינם בסמכותה של קוסמטיקאית וגם הם כמובן אינם מכוסים בפוליסת הביטוח.

    תופעה נוספת הגוברת לאחרונה היא העסקת רופאים במכוני יופי אשר מטפלים באמצעות הזרקת רעלן הבוטולינום לטיפול בקמטים. באוגוסט 2004 התייחס לנושא משרד הבריאות ויצא באזהרה לציבור כי הזרקת רעלן הבוטולינום שלא במסגרות רפואיות עלולה להזיק. להלן ההודעה:

    "יש לבצע את ההזרקה במסגרת רפואית מתאימה, שבה ישגיח הרופא המטפל על המטופל לאחר ההזרקה ויוכל לטפל בתופעות הלוואי במידת הצורך".

    חשוב לציין כי פוליסת הביטוח אחריות מקצועית של הקוסמטיקאית אינה מכסה אותה בגין טיפולים של רופא עימו היא עובדת או המועסק על ידה. במקרה זה יש לדאוג לפוליסה נוספת עבור הרופא ולאחריות שילוחית עבור המכון והקוסמטיקאית.

    מתוך דאגה להגנה העדכנית הטובה ביותר עבור הקוסמטיקאיות בישראל פיתחה הגב' ענת רפופורט, מנכ"לית סוכנות הביטוח "רפופורט", ביחד עם הנהלת ארגון הקוסמטיקאיות ומספר קוסמטיקאיות בכירות בישראל פוליסת ביטוח אחריות מקצועית ייחודית לחברות הארגון, המעניקה כיסוי גם לטיפולים פולשניים. פוליסה ייחודית זו, המעניקה את הכיסוי הרחב הקיים היום בענף, כוללת גם כיסוי למוצרים הנמכרים על ידי קוסמטיקאיות ויש בה הרחבה לכיסוי קולקטיבי מיוחד עבור חברות הארגון עד לסכום של 5,000,000$. הפוליסה נמכרת באופן בלעדי על ידי סוכנות הביטוח רפופורט, שהיא הסוכנות המייצגת את הארגון. קוסמטיקאית, שמבצעת טיפולים פולשניים כגון הסרת שיער באמצעות מכשיר חשמלי, איפור קבוע ו/או פילינג, צריכה לוודא שהיא רכשה את הפוליסה המכסה את הסיכון הגבוה. קיימת גם פוליסה בסיכון נמוך שאינה מכסה טיפולים אלה.

    כדי ליהנות מההגנה הרחבה מאוד הקיימת בפוליסה ייחודית זו על הקוסמטיקאית לקיים מספר תנאים. אפרט את העיקרים שבהם: תעודת הסמכה לטיפול הספציפי- כך לדוגמה רק קוסמטיקאית שהוסמכה לטיפול באיפור קבוע, תכוסה במקרה שייגרם נזק במהלך טיפול מסוג זה. בנוסף אנו ממליצים כי כל טיפול קוסמטי ובעיקר טיפול פולשני יחל באבחון מתועד של התאמת הטיפול למטופלת על גבי טופס אבחון. למשל בזמן פצעים, אסור לעשות פילינג. פילינג יעשה תמיד על עור בריא. כמו כן, כאשר עור הגוף שזוף, אסור לבצע טיפול באמצעות מכשיר חשמלי. בימים אלה נמצא על שולחני מקרה בו נתבעת קוסמטיקאית מהמובילות באזור השרון במאות אלפי שקלים על כוויות שנגרמו למטופלת כתוצאה מהסרת שיער כאשר עורה היה שזוף.

    אני ממליץ כי את טופס האבחון וכן את הצהרת הבריאות, שמילאה המטופלת לפני הטיפול, תשמור הקוסמטיקאית במשך לשבע שנים לפחות. בנוסף, יש להחתים את המטופלת על מסמך הכולל הנחיות לאחר הטיפול וכן תופעות לוואי אפשריות. בנוסף, הכיסוי בפוליסה כפוף, כאמור לעיל, לכך שנעשה שימוש בחומרים ובריכוזים המותרים על ידי משרד הבריאות.

    דילוג לתוכן